Μπεζεστένι των Σερρών η κεντρική σκεπαστή αγορά της πόλης

 Μπεζεστένι των Σερρών η κεντρική σκεπαστή αγορά της πόλης την περίοδο της Τουρκοκρατίας. 



Δε γνωρίζουμε με ακρίβεια πότε κατασκευάστηκε αλλά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτό έγινε την περίοδο 1383 (κατάληψη των Σερρών από τους Τούρκους)-1499 όπου αναφέρεται σε δωρητήρια πράξη που προέρχεται από τη Μονή του Προδρόμου. Βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, στην πλατεία Ελευθερίας και χρησιμοποιείται από το 1970 σαν Αρχαιολογικό Μουσείο.


Πρόκειται για έργο πιθανώς Έλληνα αρχιτέκτονα. Σκεπάζεται από έξι μολυβδοσκέπαστους θόλους. 

Είναι διαστάσεων 31,45μ Χ 20,60μ, ενώ υπάρχουν δύο τεράστιοι εσωτερικοί πεσσοί (διαστάσεων 3,17μ Χ 3,18μ), οι οποίοι διένειμαν το βάρος των έξη θόλων σε συνεργασία με τους εξωτερικούς τοίχους. Δίπλα στο μπεζεστένι υπάρχει ένας τεράστιος ελεύθερος χώρος (σήμερα πλατεία Ελευθερίας) που συμφωνεί απόλυτα με το πρότυπο της οργάνωσης του εμπορίου κατά την Οθωμανική περίοδο, όπου δίπλα στα μπεζεστένια υπήρχαν μεγάλοι ελεύθερο χώροι για την πραγματοποίηση του συμπληρωματικού παζαριού.


Μετά την απελευθέρωση της πόλεως των Σερρών υπήρξαν πολλές προσπάθειες για να το γκρεμίσουν ώστε να διευρυνθεί η πλατεία Ελευθερίας ή με σκοπό την οικοπεδοποίηση της έκτασης, αλλά διασώθηκε χάρη στη σημαντική του αρχιτεκτονική αξία αλλά και μετά τις μεγάλες προσπάθειες του αείμνηστου Καθηγητή Αν. Ορλάνδου (Διευθυντής άλλοτε της Υπηρεσίας αναστηλώσεως και συντηρήσεως αρχαίων και Βυζαντινών μνημείων του Υπουργείου Παιδείας ) που κατάφερε να το «κηρύξει διατηρητέο μνημείο το 1938.


Πηγή: Κ.Ε.ΔΗ.Σ.

0/Post a Comment/Comments

Stay Conneted

ΦΙΛΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ (ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ)

Comments

ΦΙΛΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ (ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ)